
Yleisnerotietovisa Yleisnero on yhdistelmä vanhaa perinteisempää pubivisailukulttuuria ja sen suomalaisempaa versiota. Vanhasta perinteestä on tullut alun perin ajatus visojen korkeasta vaikeustasosta, mutta sitä on jouduttu keventämään asteittain. Tästä syystä visatyypistä on tarjolla lähtökohtaisesti kolmea eri vaikeusastetta:
1. PRO (alkuperäinen, haastava.
2. LITE (kevennetty)
3. BASIC (edelleen kevennetty optiolla, että visa esitetään ilman monitoreita ja äänentoistoa)
Tämän lisäksi visailijoiden ja tilaajien toiveista tarjolle on tuotettu neljäs tarjolla oleva visavaihtoehto:
4. LITE/BASIC-mallisen visan englanninkielinen versio.
Kukin visoista on siis mahdollista saada monitoriesityksenä, jossa on kolmekymmentä kysymystä ja yksi lisäkysymys tasapistetilanteiden varalle.
Visojen kesto on arviolta 1,5-2,5 tuntiin riippuen osallistujamäärästä ja juontajan juonto- sekä tarkastustahdista.
PRO-version kehitys lähti siitä, etteivät kysymykset olisi liian vaikeita tai liian helppoja. Niillä oli kuitenkin taipumus kallistua vaikeamman puoleisiksi, mutta visat olivat silti suosittuja. Osa joukkueista koki kuitenkin visan liian vaikeaksi, ja näin koki myös osa tilaajista: he toivoivat hieman kevyempää versiota, jossa olisi mukana hieman helpompia kysymyksiä. Näin syntyi LITE.
Vaikeustasoltaan LITE on piirun verran haastavampi kuin esimerkiksi valtakunnallisesti tunnettu Baaripähkinä. Erotuksena on kuitenkin se, että visassa on enemmän suoria peruskysymyksiä, jotka haastavat muistelemaan, päättelemään tai edes arvaamaan. Baaripähkinässä on usein liian vaikeita kysymyksiä, joita ei pysty päättelemään tai edes arvaamaan - vailla vaihtoehtoja; joskus puolestaan liian helppoja kysymyksiä, joissa on kaiken lisäksi vaihtoehdot. Yleisnero -visat ovat siten paremmin balanssissa sisällöltään ja kysymysten laatu on parempi.
BASIC kehittyi erityisestä tilaajien tarpeesta: kaikissa ravintoloissa ja baareissa ei ole monitoreita tai äänentoistoa juontajalle ja ääninäytteille. BASIC-sarjan visat on lisäksi rakennettu pikemmin enemmän satunnaisotannalla eli kierrosten ensimmäisten ja viimeisten kysymysten välissä aihealueet voivat vaihdella visasta ja kierroksesta toiseen. BASIC on vaikeustasoltaan yleensä Baaripähkinää hivenen helpompi, mutta satunnaisotanta ja poikkeavat sääntötulkinnat tekevät jopa BASIC-mallisista visoista ajoittain Baaripähkinää vaikeampia.
Visojen säännöt ovat kehittyneet antamaan visailijoille mahdollisuuden sivistyneeseen veikkaukseen jokaisessa kysymyksessä samankaltaisella riskillä: jokainen kysymys on samanarvoinen eli käytössä on vastauksen tuplausmahdollisuus eli oikealla ruksituksella voi ansaita tuplapisteet.
Sääntötulkinnoissa noudatetaan tietovisojen MM-kilpailujen sääntöjä: jos nimi lausutaan jokseenkin niin kuin kirjoitetaan, vastaus on hyväksyttävä oikeaksi - jos vastaaja pystyy osoittamaan, että tietää asian eikä tule asiavirhettä. Tämän tulkinnan nojalla hyväksytty vastaus filosofi Nietzscheä kysyttäessä voi olla "Niitse" (lausuntatapa määrää, eikä vastaus aiheuta ristiriitaa sen suhteen, kuka toinen voisi olla kyseessä - ei ainakaan Schopehauer (Soopenhauer). Vastaavasti kysyttäessä showpainista, oikea vastaus ei ole paini, koska ne ovat kaksi eri lajia, vaikka molemmat nimellisestä "paineja" ovatkin.
Visat ovat kehittyneet palvelemaan visailijoita ja yleisesti visoja. Tarkoituksena ei ole ollut luoda oikeinkirjoituskoetta, vaan antaa joustoa visailijoiden suuntaan, vaikka joissain tapauksessa joudutaan väistämättä olemaan tiukempia sääntötulkinnoissa. Tämä pääsääntöisesti on johtanut myös vapautuneempaan tunnelmaan visapaikoilla eli se on vaikuttanut positiivisesti viihtyvyyteen.
Yleisesti visasarjan visakysymyksiin ja niiden vaatimustasoon voitte tutustua täältä.